Uchovávání úrody

Uchovávání potravin je věda již od dob, kdy lidé začali plánovat zásoby na zimu a nenechávali průběh zimy náhodě. V dnešní době je uchovávání potravin téměř hračka díky moderním technologiím, které tuto práci ulehčují. Právě na tyto metody se dnes zaměříme. Proč vlastně potraviny na zimu uchovávat, když je všechny můžeme nakoupit v supermarketech? Protože víte, co v nich je a vámi upravené potraviny budou určitě nejchutnější.
jablko na podzim
1.      Mražení
Mražení potravin je jednou z nejjednodušších způsobů uchování úrody, která tak zůstane po dlouhou dobu v podstatě čerstvá a chutná. Pro uchovávání úrody mražením potřebujete velký mrazák. Pro tento způsob se hodí především zelenina kořenová, nakrájená na kostičky, hrášek, kukuřice, drobné plody jako jahody, maliny borůvky apod. tato metoda je nevhodná pro ovoce a zeleninu obsahující velké množství vody. Mražené potraviny si dlouhodobě uchovávají podobu jako před zmražením a dají se okamžitě použít.
bobulové ovoce
2.      Sušení
Moderní sušičky jsou v dnešní době dostupné a poměrně levné. Jsou také ve velké oblibě v domácnostech. Výborné jsou pro sušení ovoce, zeleniny, hub i bylinek. Nevýhodou je náročnost na skladování usušeného produktu – měl by být skladován v suchu, tak aby znovu nenatáhl vlhkost. Výhodou je, že potraviny sušené v sušičce si uchovávají spoustu vitamínů a minerálů ale také mají zvýrazněnou chuť, jsou přirozeně sladší a chutnější.
3.      Sterilizace
Sterilizace a zavařování jak zeleniny, tak ovoce je velice oblíbená metoda již po staletí. Nepotřebujete k ní nic speciálního, stačí vám sklenice, ovoce či zelenina, zavařovací hrnec a sporák. Zavařování se těší veliké oblibě především proto, že jsou potraviny uchovány na opravdu dlouhou dobu.
Ať si vyberete kterýkoli způsob uchovávání potravin, určitě budete rádi, že využijete svých záhonů a sadů na 100% a nic nevyhodíte.