Světové dorty

Každého z nás někdy z ničeho nic přepadne chvilka, kdy dostaneme neodbytnou chuť na něco sladkého. Když se do této situace dostanete a donutíte se pro nějaký ten zákusek nebo kus dortu zaběhnout do nejbližší cukrárny, naskytne se Vám nekonečný výběr. A který si tedy vybrat? Tento článek Vám představí ty nejznámější světové dorty, které Vás rozhodně nezklamou a nemůžete je nevyzkoušet.
rawan dort
·         Schwarzwaldský dort – Tato dobrota se zrodila v Německu a jméno má buď po višňovém likéru, který se do dortu přidává a jmenuje se kirschwasser nebo také po čepci, který je součástí tradičního ženského kroje. Dort najdete v podobě mnoha variant, ale ta původní obsahuje lehký korpus, šlehačku, višňovou marmeládu a pálenku a tmavou čokoládu.
·         Sacher dort – Je opředen rouškou tajemství linoucí se kolem jeho originálního receptu, který se můžete dozvědět pouze vyučením v jeho rodném městě, a to ve Vídni. Základ tvoří čokoládový korpus s polevou a meruňková marmeláda. Nejdůležitější je ovšem dodržení přesné gramáže kvalitních potravin a postupu. V cukrárnách se ale běžně setkáte pouze s jeho napodobeninou Sachrem, který má lehce odlišný název, protože neobsahuje potvrzení originální receptury.
red velvet cake
·         Medovník – Tentokrát zavítáme na východ, a to do Ruska, kde tento medový zázrak vznikl. Nejznámější verzí v obchodech a cukrárnách je ten od firmy Marlenka, ale mnohem lepší je, když si jej vyrobíte v pohodlí domova, protože si jej uděláte přesně podle sebe, a navíc budete mít radost, že jste to dokázali! Nejedná se o nic tak složitého. Jedná se o pláty medového těsta, které promazáváte lahodným krémem ze zkaramelizovaného kondenzovaného mléka a másla.
·         Mrkvový dort – Znám je hlavně z amerických bister, ale jeho původ pohází zřejmě ze Švýcarska nebo z Anglie. Velký rozmach zažil v období 2. světové války, kdy byla nouze o suroviny. Připravit si jej můžete samozřejmě z mrkve, mouky ve stejném poměru s cukrem, vajec, másla nebo oleje a vlašských ořechů.
·         Cheesecake – Tento nepečený dort v dnešní době slaví opravdový úspěch možná i kvůli jeho jednoduchosti ale při tom skvělé chuti. Ovšem nepochází z Ameriky, jak se může na první pohled zdát. Jeho kořeny sahají až do samotného Řecka! Dnes si jej můžete připravit v nespočtu variant a vaší fantazii a chutím se rozhodně meze nekladou.
·         Red Velvet – Tentokrát už jde o dort pocházející z Ameriky a zřejmě asi také o zdejší vůbec nejoblíbenější dort. V překladu se doslova jedná o červený samet. Typický je hlavně svou červenou barvou, kterou má na svědomí chemická reakce mezi podmáslím a kakaovými boby a také se sodou, která zajistí skvěle nadýchané těsto. Promazáván je lahodným a jemným sýrovým krémem, který zajistí skvělou vláčnost.